Бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран коментира пред bTV

...
 Бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран коментира пред bTV
Коментари Харесай

Бившият шеф на ЧЕЗ обясни защо се оттеглят от България

 Бившият действен шеф на ЧЕЗ Петър Баран разяснява пред bTV договорката с компания „ Инерком “ на Гинка Върбакова, която закупи собствеността на енергийното сдружение в България.

Той изясни, че разпределителната мрежа на ЧЕЗ е към 40 000 км. „ Не виждам неточни сведения към новия притежател. Изключвам, че някой от мениджмънтът на ЧЕЗ не е изискал задоволителна бистрота за купувача. Те са си свършили професионално работата. ЧЕЗ не е отговорен, че това е спечелилият покупател “, акцентира той.

Баран изясни, че енергийният бранш в България в е в сложна обстановка и огромните играчи на пазара нямат интерес да купят компанията. По думите му откакто държавното управление пада поради сметките за ток, ЧЕЗ е решила да се отдръпна от България и да влага в други страни.

„ Компанията не е държавна, а частна, страната има присъединяване с акции. Това е политически сензитивна тематика. Сметките за ток директно рефлектират върху потребителите, а недоволството се насочва към ръководещите. Опозицията се възползва от това политически “, сподели той.

Баран обясни, че от ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, поради намесата на регулатора при искане на увеличението на цената на тока. „ Случват се и такива неща. Това е по-скоро изключение. Няма институция в България, която може да спре тази договорка “, приключи той.

Собственикът на компания „ Инерком “ Гинка Върбакова, която закупи собствеността на ЧЕЗ съобщи, че повече от 10 години са в бранш " Енергетика ". " Сделката за ЧЕЗ беше предизвикателство за нас. Имаме потенциал да управляваме това сдружение. Това е един работещ бизнес, който ние поехме, разяснява Върбакова. 

Тя разкри, че ще се разчита на оперативния мениджмънт при ръководството на компанията. „ Активите на фирмите ми се правят оценка на 100 милиона лв.. Като залог за договорката се дават акциите на компанията, само че не и активите, както и разпределителната мрежа. Смяната на собствеността няма да бъде усетена от потребителите “, увери госпожа Върбакова.

„ Нямам политическа поддръжка. Не познавам Бойко Борисов “, безапелационна бе новата собственичка на ЧЕЗ. „ Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната от 20 години. Не е имала нищо общо с тази договорка и не беше осведомена. Всичко, обвързвано със договорката е направено в Прага. Тя продължи повече от една година. Всички играчи бяхме сложени наедно по време на търга “, сподели още тя.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР